Tabără pentru părinți și copii

Asociația de Teatru Experimental Clandestin și-a propus să dezvăluie publicului frumusețea locului printr-o serie de evenimente culturale și educative.

La numai 20 de kilometri de Oradea se întâmplă de ceva vreme lucruri frumoase. În comuna Lăzăreni, începand cu luna februarie a acestui an, Asociația de Teatru Experimental Clandestin și-a propus să dezvăluie publicului frumusețea locului printr-o serie de evenimente culturale și educative prin care să-l scoată din anonimat.

"Dacă vrei să stii cum stă treaba și de unde a început totul caută-ți minute prin agenda ta prea mult încărcată de material, super market, politică la televizor, şi într-o sâmbăta hai să vezi cu ochii tăi frumusețea de langă tine, unde se întâmplă lucruri frumoase. E vorba de comuna Lăzăreni, un spațiu care te va uimi cu frumusețea lui, un spațiu atât de ignorat de turiști, administrație și chiar și de propriii locuitori, care nu sunt sau nu mai sunt capabili să îl descopere, să îi vada potențialul", spune directorul Asociației de Teatru Experimental Clandestin, Sebastian Bărbălan.

Proiectul asociaţiei este amplu, şi cuprinde o serie de evenimente de-a lungul unui an întreg. Acum două weekenduri, în 29 iunie, avea loc în satul Cărăndeni la - Calcarele Tortoniene, o întâlnire dintre copii și adulți într-o mini tabară, cu wokshop pentru părinți și creație artistică pentru copii, cu inserții Indiana Jones.

Relaxarea în mijlocul naturii a fost completată cu un workshop de cunoaștere și recunoaștere completat cu practici de mișcare ecologică, condus de Sebastian Bărbălan. A avut loc şi un workshop culinar propus de Centrul Harmony și condus de Mariana Stresna, iar apoi o joacă comună părinți-copii de eliberare prin pictură. Copii au pictat pe câţiva meri batrăni iar părinții au alergat să își spele ordraslele murdare de vopsele până în vărful urechilor.

A doua zi dimineaţa copii au început cu o introducere în transformarea sunetelor din zgomot în muzică cu ajutorul instumentelor muzicale, îndrumați de animatoarea asociaţiei, Nina Dudaș, după care cei mici au încercat o metodă de a-i adormi pe părinții epuizați de workshopul de dinainte. Jocul lor a continuat cu aventura "Pitoanca" de pe lânga calcare, cu pictură pe meri, şi s-a terminat cu o bălăceală în firicelul de apă ce se prelinge la poalele calcarelor.

Evenimentul a avut loc într-un decor construit împreună cu voluntarii de la Centrul pentru cercetare și experimentare artistică ( CCEA) conduși de Vlad Midoschi.

De Camelia Busu la 11. iulie 2019 11:38 Reactualizat la: 11. iulie 2019 11:49